Skip to content

Een anticonceptiestaafje laten zetten

Een paar weken geleden heb ik een anticonceptiestaafje laten zetten. In de post van vandaag vertel ik waarom ik voor deze vorm van anticonceptie koos, in plaats van een andere variant, en hoe het laten zetten mij bevallen is. Het is nu nog te vroeg om iets te zeggen over de werking van het staafje, dus hier hoop ik in een latere post op terug te komen. Eerder schreef ik al een blogpost over het stoppen met de pil. Benieuwd hoe het laten zetten van een Implanon mij bevallen is? Lees dan verder.

Implanon

Een anticonceptiestaafje, medisch ook wel Implanon genoemd, is een staafje dat in je bovenarm wordt ingebracht. Vanuit hier laat het staafje hormonen los die voorkomen dat je zwanger kan worden. Deze hormonen worden in een vaste hoeveelheid afgegeven zonder pieken en dalen. Het staafje is 4 centimeter lang en 2 millimeter dik. Mijn keuze voor een Implanon is gemaakt op basis van research op internet. Ik wist dat ik geen pil meer wilde. Misschien dat een andere pil voor mij beter werkte dan die die ik eerst had (deze zorgde voor neerslachtigheid en vermoeidheid), maar ik wilde er niet dagelijks aan moeten denken. Er zijn nog andere opties, zoals een wekelijkse pleister, een maandelijkse anticonceptiering of een spiraaltje, maar eerlijk gezegd had ik niet zo’n behoefte aan al dat gedoe down under. Of om alsnog iets wekelijks of maandelijks bij te moeten houden, wat ook bij de prikpil het geval is. Met een Implanon hoef je je in principe de komende drie jaar niet met anticonceptie bezig te houden. Heerlijk. Dit zijn voor mij de voornaamste redenen om voor een Implanon te kiezen.

Procedure

Toen ik besloot dat ik een Implanon wilde, heb ik contact opgenomen met mijn huisarts. Zij wilde dat ik eerst langskwam voor een gesprek, dat met name ging over waarom ik juist een Implanon wilde in plaats van een ander anticonceptiemiddel. Toen ze merkte dat ik hier goed over na had gedacht en genoeg research had gedaan, maakten we een afspraak om het te laten zetten. Ik moest het Implanon bij de apotheek ophalen: dan krijg je niet alleen het staafje, maar ook de constructie waarmee deze in je arm gezet wordt. Ik heb bewust niet gekeken toen dit gebeurde, dus hoe dit precies werkt zou ik je niet kunnen vertellen. Het bloedt wel even, dus als je niet tegen bloed of naalden kan zou ik niet kijken. Mijn huisarts plakte er vervolgens wat kleine pleistertjes op om de bloeding te stoppen en het gaatje te dichten. Daar ging een grote pleister over heen.

Nadat het staafje gezet is mag je arm twee dagen niet nat worden. Dit heb ik geprobeerd met een constructie van vershoudfolie en tape. Ook mag je eigenlijk niet sporten. Volgens mij huisarts geldt dit met name voor bijvoorbeeld krachttraining, maar hier zijn de meningen over verdeeld. Zelf heb ik wel gewoon die middag nog paardgereden en de dag erna stallen uit staan mesten. De grote pleister heb ik er na 2 dagen afgehaald toen ik weer mocht douchen. Toen liet hij ook al dusdanig los dat dat wel zo handig was. De kleine pleistertjes heb ik er denk ik een dag later afgehaald. Na een week was het enige wat je er nog van zag een gelige blauwe plek rondom het staafje en een klein korstje waar het wondje zat.

Voordelen

  • Het voordeel van een Implanon is dat je er in principe geen omkijk naar hebt. Het is verstandig om regelmatig te controleren of het staafje er nog in zit, maar verder hoef je er drie jaar lang niets mee te doen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de pil, die dagelijks geslikt moet worden, of andere middelen waar je wekelijks of maandelijks iets mee moet.
  • Een Implanon geeft goede bescherming tegen zwangerschap. De kans om zwanger te worden is met dit staafje vrijwel nul, maar 100% kan het niet uitgesloten worden.
  • Wanneer je binnen drie jaar toch zwanger wil worden, kan het staafje verwijderd worden en ben je vrijwel direct weer vruchtbaar.

Nadelen

  • Net als eigenlijk alle anticonceptiemiddelen kun je ook bij dit staafje last krijgen van hormonale bijwerkingen. Je menstruatie kan er onregelmatig van worden of zelfs helemaal uitblijven. Je kunt daarnaast ook last van acne, hoofdpijn en gewichtstoename krijgen. Hier kun je meer lezen over de bijwerkingen.
  • Een Implanon moet je door de huisarts laten zetten, wat het dus een wat grotere stap maakt dan veel andere middelen. Je arm wordt plaatselijke verdoofd en met een wordt er een klein gaatje in je huid gemaakt waardoor het staafje ingebracht wordt. Als je dit geen prettig idee vind, is een ander middel misschien beter voor je. Van het zetten zelf voel je overigens niks, de verdoving is alleen niet erg prettig. Het wondje werd bij mij dichtgeplakt en ik kreeg een grote pleister over het wondje heen. Heel lekker zag het er niet uit toen ik deze er af haalde, maar het viel mij ook niet tegen. Ik had gelukkig een vrije “subtiele” blauwe plek: hij was wel opvallend, maar wel alleen daar waar het staafje zat. Deze kan ook een stuk groter zijn. De eerste dagen kun je er ook wel wat spierpijn aan hebben en is de plek gevoelig.
  • Het staafje voel je zitten en je zou het ook kunnen zien. Dit maakt het een minder geschikt middel voor iemand die om wat voor reden dan ook, niet wil dat de omgeving weet dat ze anticonceptie gebruikt.
  • Met een Implanon kun je je menstruatie niet beïnvloeden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de pil. Je kunt je menstruatie niet uitstellen of overslaan omdat je hier geen invloed op hebt. Wel kan het staafje ervoor zorgen dat de menstruatie uitblijft of minder heftig of regelmatig wordt. Dit is echter afhankelijk van jouw lichaam.
  • Na de drie jaar dat je het staafje gebruikt hebt, kan het zijn dat het operatief verwijderd moet worden als het te diep vast gegroeid is. Wanneer dit niet het geval is, zal er wel een sneetje in je arm gemaakt moeten worden.

Als je het zo ziet denk je misschien: meer nadelen dan voordelen. Voor mij wegen de voordelen echter op tegen de nadelen. Dit is een afweging die ieder voor zich moet maken.

Interesse gekregen in het laten zetten van een Implanon? Raadpleeg je huisarts. Het is natuurlijk handig om jezelf te verdiepen in de verschillende middelen, maar een huisarts kan jou natuurlijk beter adviseren. Ook moet je hier sowieso naar toe om dit staafje te laten zetten.

Een Implanon is helaas niet gratis en wordt niet door de zorgverzekering vergoedt. Bij mij kostte het staafje €135, maar ik heb ook hogere bedragen voorbij zien komen. Een flink bedrag in één keer, maar met drie jaar aan de pil was ik dit in ieder geval ook kwijt, meer zelfs.

Kenden jullie dit staafje al, of gebruiken jullie een andere vorm van anticonceptie. Hoe bevalt dit jullie? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Liefs,
Nienke

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Door Dreaming Out Loud te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten