Skip to content

Bloggen: Hoe begin je ermee?

Ik hoor vaak van mensen dat ze eigenlijk best een blog zouden willen hebben, maar waarover, hoe moeten ze hem noemen, you name it. Nou ben ik geen expert hoor, maar ik kan natuurlijk wel op een rijtje zetten wat ik wél weet.

Mijn eerste tip is sowieso, begin gewoon. Ook al denk je dat je niks te vertellen hebt, gewoon beginnen. Een naam kun je nog veranderen, zolang je niet meteen met een eigen domein begint, een concept kun je veranderen, hoe vaak je iets post kun je veranderen en als het toch niet jouw ding blijkt te zijn kun je er altijd nog mee stoppen.

Ik heb al veel blogs gehad over de jaren, maar ik heb het nog nooit zo lang volgehouden als met deze. Meestal ging ik het op een gegeven moment saai vinden: ik schreef over mijn leven maar zoveel maak ik niet mee. Begin dit jaar ontdekte ik de beautybloggers en toen merkte ik dat je ook een persoonlijke blog kunt hebben over onderwerpen als beauty en lifestyle.

Veel mensen zeggen dat je een duidelijk thema moet hebben als je wil gaan bloggen. Tja, daar ben ik het niet helemaal mee eens. Natuurlijk maakt een thema het wel makkelijker om je van andere blogs te onderscheiden, maar het is niet de enige manier om dit te doen. Ik denk dat goede content en mooie foto’s een belangrijkere rol spelen. Voor vooral beautyblogs is gewoon veel interesse en als jij die producten weet te vinden waar niet iedereen over schrijft, of als jij er als eerste over schrijft, dan heeft dat ook zonder thema toegevoegde waarde.

Dan heeft met een blog beginnen natuurlijk ook een technische kant: je moet de blog maken. Dit kan via WordPress of Blogger, maar als je een beetje technisch bent kun je ook met een eigen domein beginnen. Ik begon op het domein van mijn portfoliosite omdat ik eerst eens wilde kijken of ik het wel volhield. Achteraf niet zo slim, want ik had daar al een following opgebouwd die ik niet helemaal mee heb genomen naar dit domein.

Als je een site aan wilt maken moet je natuurlijk ook een naam hebben. Gebruik niet zomaar iets, maar bedenk een sterke naam. Als je een tweede naam hebt, is dat vaak een leuke combinatie, zoals Anne Solveig en Vera Camilla. Ik heb deze helaas niet en mijn voornaam en achternaam, tja, dat staat niet zo leuk, dus besloot ik mijn naam ergens anders vandaan te halen. Zorg dat mensen je blognaam kunnen onthouden. Bedenk dus geen rare combinatie van letters met allerlei x’en en streepjes (want hoeveel waren dat er nou ook alweer en waar stonden ze?)

Ook een aanrader is om je blog aan Bloglovin’ te koppelen. Voor mij is dit een hele belangrijke manier om nieuwe blogs te ontdekken en ze ook te blijven volgen. Als ik dagelijks alle blogs die ik lees moest gaan controleren op nieuwe artikelen was ik de hele dag bezig. In Bloglovin’ markeer ik alles wat ik niet hoef te lezen als gelezen, zodat de voor mij interessante artikelen overblijven.

Natuurlijk komt er nog wel meer kijken bij het maken van een blog. Dingen als Google Analytics zijn ook leuk om te gebruiken. Misschien ga ik hier in een deel 2 post op in, als mensen hier behoefte aan hebben? Ook andere vragen kun je natuurlijk in de comments stellen. Ik ben geen expert, maar wie weet kan ik jullie wel ergens mee helpen en dan is het mooi meegenomen toch?

Liefs,
Nienke

2 Comments

  1. Hihihi dat plaatje, I have nothing to say,.. You should blog about it.
    Geweldig!

    Goeie tips! Het is zeker waar 🙂

  2. Leuke tips! Mijn naam klinkt helaas ook niet dus heb maar een bijnaam bedacht haha 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door Dreaming Out Loud te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten