Skip to content

Dingen alleen doen

Een paar dagen geleden schreef Miss Lipgloss een post over dingen alleen doen. Iets dat veel mensen niet fijn of zelfs moeilijk vinden, en anderen juist weer heel fijn. Ik ben zo iemand die het heerlijk vind om alleen te zijn. Ik ga alleen winkelen, alleen lunchen (wel bij de Mac of Subway, dat dan weer wel), alleen een dagje weg, alleen naar een concert. Ik was daarom geïnspireerd om hier ook een post over te schrijven.

Ook ik heb mijn tijd gehad dat ik dingen niet alleen durfde te doen, want: dan kijken mensen je aan en denken ze dat je geen vrienden hebt. Ja, en? Dan denken ze dat toch lekker? Je ziet die mensen 9 van de 10 keer toch nooit meer, dus waarom zouden deze mensen een “goede” indruk van jou moeten krijgen? Laat ze lekker denken dat je een loner bent, jij weet wel beter.

Ik heb heus wel vrienden en daar doe ik ook regelmatig dingen mee hoor. Maar dat wil nog niet zeggen dat het niet heel fijn is om alleen te zijn. Dat ik alleen ben, wil nog niet zeggen dat ik m’n vrienden/vriendinnen niet spreek. Ik app, snapchat en tweet de hele dag door (goed, tot mijn telefoon leeg is). Nou vind ik het sowieso makkelijker om zo met mensen te praten dan face-to-face omdat ik nou niet de sterkste spreker ben.

Het voordeel aan alleen kunnen en durven zijn is dat je precies kunt doen wat je wil. Wil jij naar die nieuwe film maar wil niemand mee? Dan ga je alleen. Wil jij een dagje shoppen maar kan niemand mee? Dan ga je alleen. The sky is the limit! Je kunt in iedere winkel zo lang rondhangen als je wil zonder dat je rekening met een ander hoeft te houden. Nou wil ik niet beweren dat ik iedere dag de leukste uitjes plan want ik heb ook nog gewoon verantwoordelijkheden, maar dat is niet het punt.

Ik zie op Twitter bijvoorbeeld wel eens voorbij komen dat iemand niet naar het concert van haar favoriete band gaat omdat ze niemand heeft om mee te gaan. Uhm, pardon? Is het dan wel echt je favoriete band? Daar kan ik echt niet bij. Er zou echt wel heel wat moeten gebeuren wil ik een concert van All Time Low overslaan. Zelfs toen Tonight Alive in Nederland was toen ik in Los Angeles was heb ik nog na zitten denken over een manier om ze toch te kunne zien.

Naar 9 van de 10 concerten ga ik alleen. Vaak ken ik dan wel meer mensen die gaan die ik daar dan wel zie, maar als dat niet zo is maakt dat me ook niet uit. Ik kom toch voor mijn favoriete band, de muziek? Ik neem mijn telefoon en een powerbank mee en ik red me wel. Nee, ik ben ook niet zo iemand die vrienden maakt in de rij, maar voor mijn favoriete band wacht ik met plezier een paar uur lang in m’n eentje (voordeel bij All Time Low is dat ik dat niet hoef omdat ik meestal een meet & greet en dus early entree heb, maar dat terzijde). Bij All Time Low is mijn grootste probleem dat ik niemand heb om foto’s te maken bij een meet & greet, maar dan vraag ik aan de groep mensen die om het desbetreffende bandlid heen staat of iemand een foto wil maken, en er is altijd wel iemand die dat wil doen.

Laatst was ik onderweg naar de kapper en kwam ik langs een Subway, waar een hoop mensen alleen zaten te eten en niemand die erover oordeelde, dus ben ik er lekker bij gaan zitten. Nu is dit natuurlijk ook wel een logische ontwikkeling omdat de maatschappij individualiseert, maar toch hebben veel mensen er nog moeite mee.

Het enige wat ik mezelf voorlopig niet in m’n eentje zie doen is reizen. En dan niet met de trein, want dat doe ik zo vaak, maar naar het buitenland. Dat is dan meer omdat ik waarschijnlijk mijn vliegtuig mis, in Amerika met euro’s probeer te betalen en m’n paspoort kwijtraak, want zo ben ik dan ook wel weer.

Wat ik met deze post wil bereiken? Jullie allemaal in je eentje erop uit sturen? Nee hoor. Ik wil enkel laten zien dat het wel een optie is, als jij iets wil doen maar niemand hebt om het mee te doen. Het is niet raar om iets alleen te doen en als andere mensen dat wel vinden, zegt dat meer over hen dan over jou. Ik weet niet hoe dat bij andere is, maar ik vind het eigenlijk helemaal niet raar om iemand ergens alleen te zien zitten en denk dan echt niet meteen dat die persoon geen vrienden heeft.

Doen jullie wel eens dingen alleen? Krijgen jullie daar wel eens rare reacties op?

TwitterFacebookInstagramBloglovin’Tumblr

5 Comments

 1. Alleen naar concerten gaan, heerlijk! Lekker staan waar je zelf wilt, naar de wc gaan/drinken halen wanneer jij het kiest, en je niets te moeten aantrekken van “waar zijn mijn vrienden?!” als het publiek begint te bewegen en je naar 20m verder bent gemigreerd.

  Alleen reizen is overigens fantastisch, niks fijner dan alleen op het vliegtuig zitten of door de luchthaven slenteren 🙂 Ik kan het je alleen maar aanraden, maar het is natuurlijk wel een grotere stap dan alleen naar concerten gaan. Als je in hostels verblijft heb je wel snel genoeg aanspraak en vind je gemakkelijk reismaatjes voor een dag als je even niet alleen wil zijn!

  • Nienke Nienke

   Ik heb inderdaad ook een vriendin die alleen naar Australië en Kenia is geweest en daar ook zo reisgenoten had gevonden, maar voor mij is het nu toch nog een te grote stap haha 🙂

 2. Fijn artikel! Ik doe af en toe wel eens dingen alleen, maar zou het eigenlijk meer moeten doen. Alleen shoppen vind ik bijvoorbeeld heerlijk!
  Amanda onlangs geplaatst…Mijn wenkbrauwroutineMy Profile

 3. Zelf doe ik eigenlijk heel weinig alleen, maar bij komt het ook vooral doordat ik straatvrees heb. Iemand bij mij hebben is dan toch altijd wel prettig. Al probeer ik de laatste tijd wel wat meer alleen te doen zoals iets simpels als naar de supermarkt gaan.
  Lies onlangs geplaatst…Spam je blog! #7My Profile

 4. Dina Dina

  Wat een leuk artikel! Ik voel de laatste tijd ook steeds meer de behoefte om alleen dingen te doen: alleen bij VenD kopje koffie drinken, alleen naar evenementen toegaan. Vind het alleen nog grote stap om alleen op terras te zitten, maar ik voel nu zoveel energie dat ik denk: NOU EN?! Ik heb juist veel vrienden en ben echt sociaal, misschien juist omdat ik ook veel op mezelf ben (dan kan ik veel reflecteren en stilstaan bij mijn gevoel –> wat in contact met anderen ook erg helpt). Ik denk dat het alleen maar een goede ontwikkeling is als je je gevoel durft te volgen- dat inspireert anderen ook weer! En die paar mensen die er een lullige opmerking over maken: dat zegt meer over hoe ze tegen zichzelf (zouden) aankijken, dan hoe het werkelijk zit en hoe je tegen jezelf wilt aankijken:).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door Dreaming Out Loud te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten