Close

Minor: Creatief Schrijven

Inmiddels ben ik zo’n 3 weken bezig met mijn minor creatief schrijven, en het leek me wel leuk om hier wat meer over te vertellen, voor degenen die het interessant vinden of die zelf ook een minor zoeken. Hou jij van schrijven en zou je graag een schrijfgerelateerde minor doen? Dan is dit artikel mogelijk interessant voor jou!

De reden dat ik voor deze minor heb gekozen is omdat ik van schrijven houd. Als dat niet zo was zou ik geen blog hebben, dus dat is wel vanzelfsprekend. Op school wordt er eigenlijk maar heel weinig aandacht aan creatief schrijven besteed. We krijgen eigenlijk alleen copywriting wat dat betreft, verder zijn het met name verslagen die we schrijven.

Een voordeel van deze minor: we hebben geen tentamens. Wat wij wel hebben is een grote opdracht, namelijk het schrijven van een boek. Ja, een leesboek. We mogen zelf kiezen of we fictie of non-fictie willen schrijven, een kinderboek of een graphic novel mag ook. Wat dat betreft krijgen we heel veel ruimte. Ook qua hoeveelheid pagina’s ligt er niks vast. Naast het boek moeten we ook een contract, een plan van aanpak en een eerste versie inleveren.

Mijn lesweek bestaat uit twee lesdagen, dinsdag en donderdag. Voor mijn blog komt dit erg goed uit omdat ik gewoon genoeg tijd heb om posts te schrijven en foto’s te maken. In eerste instantie werd gezegd dat we op deze dagen van 10 tot half 5 naar school moesten, maar tot nu toe is het nog nooit half 5 geworden, eerder half 3, 3 uur. Op maandag krijgen we altijd een nieuwsbrief per mail waarin precies staat wat we die week gaan doen en welk huiswerk je moet maken.

Ons huiswerk bestaat met name uit opdrachten uit Het Grote Schrijf Doe Boek van Louis Stiller en uit lezen uit Hoe Fictie Werkt van James Wood. Bij onze minor vinden ze het vooral belangrijk dat je veel schrijft. In de lessen doen we dan ook veel oefeningen waar je een opdracht krijgt om over iets te schrijven waar je dan een paar minuten de tijd voor krijgt. Als we bijvoorbeeld les over verhaaltheorie hebben krijgen we tussendoor van deze opdrachten. Nu we wat verder in de periode zijn hebben deze opdrachten ook steeds meer met het boek dat we gaan schrijven te maken. Zo hadden we laatst een opdracht dat je binnen 1 minuut een naam, leeftijd en woonplaats van je hoofdpersonage op moest schrijven. Op deze manier wordt je echt gedwongen hierover na te denken, en ondanks dat je die naam niet hóeft te gebruiken, is het zo wel veel makkelijker om iets te bedenken.

Ik zit in een klas met communicatie- en journalistiekstudenten (en een commerciële economie student). Je merkt daar wel echt het verschil tussen de communicatie- en journalistiekstudenten. Voor communicatie begrippen schrijf ik best goed, maar als ik dan de stukken hoor waar journalistiekstudenten mee aan komen… Pff.. Daar gaat m’n zelfvertrouwen!

Ik zou nog veel meer over deze minor kunnen vertellen, maar ik denk dat ik dat voor een deel 2 bewaar. Ik volg deze minor overigens op Fontys in Tilburg.

Ik hoop dat jullie deze post interessant vonden!

TwitterFacebookInstagramBloglovin’Tumblr

3 thoughts on “Minor: Creatief Schrijven

    1. Ik zou zo niet willen zeggen dat ik er echt heel veel geleerd heb. Als je echt de ambitie hebt om boeken te schrijven is deze minor wel leuk voor je denk ik, maar het is niet dat ik er echt beter heb leren schrijven of iets dergelijks. Dit gaat dan natuurlijk wel om de minor die ik in Tilburg gevolgd heb, het kan bij anderen natuurlijk anders zijn! Wel vond ik het erg leuk om een boek te schrijven tijdens deze minor, al weet ik niet of ze ondertussen misschien de opdracht aangepast hebben of iets dergelijks 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door Dreaming Out Loud te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten