Skip to content

Stoppen met de pil

anticonceptie

Eind november besloot ik te stoppen met het slikken van de pil. Deze slikte ik al zo’n 4 jaar, en eigenlijk heb ik er nooit problemen mee gehad. De laatste tijd merkte ik echter dat ik me constant somber voelde, weinig energie had, gestrest was en last had van huilbuien. Toen ik erover nadacht, realiseerde ik me dat ik eigenlijk vooral die neerslachtigheid al veel langer voelde dan alleen de laatste tijd. In eerste instantie dacht ik aan high-functioning depressie, maar al snel vroeg ik me af of het niet te maken kon hebben met de pil die ik slikte (Ethinylestradiol/Levonorgestrel). Ik besloot te gaan googlen wat nou eigenlijk de bijwerkingen van deze pil konden zijn en naar aanleiding daarvan besloot ik er meteen mee te stoppen. Alle verhalen die ik op Mijn Medicijn las klonken zo herkenbaar: somber, huilbuien, moe, en ook migraine. Ik heb de link nooit gelegd, maar tot 4 jaar geleden heb ik nooit migraine gehad, en sindsdien enkele keren per jaar, of in ieder geval iets wat er op lijkt. Alles bij elkaar leek het me de moeite waard om het stoppen eens te proberen. Eigenlijk gebruikte ik de pil vooral nog zodat ik wist wanneer ik ongesteld zou worden. Ik besloot de pil eens een paar weken niet te slikken om te kijken of dit verschil maakte. Mijn bevindingen vertel ik vandaag.

De eerste verandering die mij opviel is dat ik me mentaal niet meer zo vermoeid voelde. Ik had van te voren regelmatig dat ik fysiek niet zo zeer moe was, maar het mentaal gewoon niet op kon brengen om op te staan en iets te gaan doen. Ik merkte eigenlijk al meteen dat dit een stuk minder was. Ik stopte met de pil vlak voordat ik met vlogmas begon, en de eerste week doe ik voor mijn doen meteen best veel. Daardoor voelde ik me fysiek wel moe (paardrijden, fietsen, autorijden, meer dan ik toen gewend was), maar mentaal voelde ik me lang niet zo moe. Ik had ’s ochtends nog steeds moeite met mijn bed uitkomen, maar dat kwam dus vooral omdat m’n lichaam zwaar aanvoelde en ook wel door het weer want een winterdip ben ik ook gevoelig voor. Om dit wat duidelijker te illustreren een stuk van een ongepubliceerde blogpost die ik toen schreef, met de titel ‘ben ik depressief?’.

“Ik zit eigenlijk al een hele tijd niet lekker in mijn vel. Al minstens vanaf 25 september. Dit weekend had ik wedstrijd met Zoë en sindsdien voel ik me voornamelijk lichamelijk vermoeid. Toen ik er echter eens over na ging denken, realiseerde ik me dat dit al veel langer speelt. In eerste instantie dacht ik dat het aan de stress rondom mijn afstuderen lag, maar inmiddels ben ik afgestudeerd en voel ik me nog steeds niet beter. If anything lijkt het de laatste dagen juist erger, maar ik heb ook vaak last van een winterdip dus dat zou nog te verklaren zijn.

Al veel langer dan die 25 september voel ik me leeg. Ik ben niet depressief als in dat ik het liefst de hele dag in bed lig en nergens meer plezier in heb. Nergens meer plezier in hebben is echter wel een beetje van toepassing. Ik kan me namelijk niet herinneren wanneer ik voor het laatst écht blij geweest ben om iets. Dat ik afgestudeerd ben is een opluchting, maar eerlijk gezegd heb ik me er geen moment écht blij om gevoeld. Mijn emoties voelen al een hele tijd afgevlakt. Ik voel het grootste deel van de tijd eigenlijk gewoon helemaal niks. Woede of frustratie nog wel eens, maar echt blijdschap? Medelijden heb ik ook niet snel, terwijl ik wel om ieder Facebookfilmpje wat maar een beetje zielig is zit te janken. Ik heb het idee dat ik ook niet echt liefde voel, behalve voor onze katten. Ik heb regelmatig huilbuien om kleine dingen. Ik kan na een dag filmen op de manege compleet vermoeid thuiskomen. Door een kleine tegenslag als een ruzie met mijn moeder kan ik me ontzettend waardeloos voelen en het even allemaal niet meer zien zitten. Niet dat ik echt suïcidaal ben, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het soms niet als een oplossing zou voelen. Eindelijk rust. Ik ben vaak gewoon zo moe, en geen enkele hoeveelheid slaap gaat dat oplossen. Ik ben ontzettend prikkelbaar wat regelmatig in ruzies met mijn moeder uitloopt wanneer zij wil weten waarom ik zo chagrijnig ben en ik niet kan vertellen waarom. Zo vóel ik me nou eenmaal, weet ik veel waarom! Als ik dat wist kon ik er wat aan doen.

Simpele dingen kosten me zoveel meer energie. Op onze voorzolder lagen al weken dozen van mijn bureau en bureaustoel, gewoon omdat ik de energie niet kon opbrengen om ze op te ruimen. Dit resulteerde in ruzies en discussies met mijn ouders waar ik me nog ellendiger door ging voelen. Uiteindelijk kom ik na een dag filmen op de manege thuis en blijkt mijn vader al mijn troep van de voorzolder in mijn kamer gegooid te hebben waardoor de deur niet meer dicht kan. Reden voor een huilbui, want waar ga ik in godsnaam de energie vandaan halen om dit allemaal op te ruimen? Ook met mijn ouders heb ik dit nog niet besproken omdat ik, denk ik, bang ben dat ze me niet serieus nemen. Dat ze bij een depressie aan iemand denken die zich de hele dag in het donker in haar kamer opsluit en nergens zin in heeft. Waar ik – mogelijk – last van heb is high functioning depression. Dit is een vorm van depressie die heel moeilijk op te merken is omdat diegene die eraan lijden zich er doorheen pushen en gewoon doorgaan met hun dagelijks bezigheden. Des te gevaarlijker, want dit zijn ook de mensen die zichzelf van het leven beroven waarna nabestaanden zeggen dat ze altijd zo gelukkig waren. High functioning depression gaat bijvoorbeeld ook samen met heel kritisch naar jezelf kijken en ik merk dat ik dat eigenlijk al ruim een jaar doe. Nou kan dit natuurlijk ook door andere dingen dan depressie komen, maar het is er wel.”

Toen ik laatst hoofdpijn had en een paracetamol nam, realiseerde ik me nog een verandering. Goed, ik weet niet 100% zeker of dit door het stoppen van de pil komt, maar ik heb het vermoeden van wel. Het was namelijk al een hele tijd geleden dat ik voor het laatst een paracetamol genomen had. Normaal gesproken had ik minstens een paar keer per week zo’n hoofdpijn of last van mijn rug dat ik een paracetamol nam. Nu was het echter al een hele tijd geleden en realiseerde ik me dat ik al geruime tijd geen last van mijn rug of hoofdpijn had gehad. Nu moet ik hierbij wel de kanttekening maken dat ik natuurlijk afgestudeerd ben vlak voordat ik met de pil stopte, dus dit zou ook aan stress gelegen kunnen hebben. Zeker weet je het natuurlijk nooit.

Wel een nadeel: mijn menstruatie is niet meer zo constant. Waar ik eerst standaard wist dat als ik op maandag de laatste pil van mijn strip pakte, ik vrijdag, hooguit zaterdagochtend, ongesteld zou worden. Nu ik de pil niet meer slik ben ik ook niet meer zoveel bezig met hoeveel weken er inmiddels voorbij zijn gegaan sinds mijn laatste menstruatie, waardoor mijn menstruatie wel een beetje als een verrassing kwam op een woensdag. Dit was dan ook de enige reden dat ik de pil nog gebruikte, maar eerlijk gezegd weegt dit voordeel van de pil niet op tegen de nadelen.

Inmiddels is het maart en zijn we dus een paar maanden verder. De afgelopen maanden heb ik niet meer echt meer veranderingen ontdekt dan die die ik tot hier toe beschreven heb. Wel heb ik sindsdien nog een keer migraine gehad, dus dat is in ieder geval niet te wijten geweest aan de pil, wat ik wel een tijd gedacht heb. Uiteindelijk is voor mij dus de grootste verandering vooral mentaal geweest, dat ik sindsdien een stuk beter in mijn vel zit, niet meer zo neerslachtig ben en een stuk meer energie heb.

Ik ben in ieder geval blij dat ik de keuze heb gemaakt om met de pil te stoppen. Mocht ik er ooit weer mee willen beginnen, dan in ieder geval niet deze pil.

Liefs,
Nienke

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Door Dreaming Out Loud te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten