Close

Uitgaan en waarom het niks voor mij is

‘Ga je vaak op stap?’, ‘Waar ga je meestal op stap?’. Dit zijn vragen die ik 9 van de 10 keer krijg als ik me in een nieuw gezelschap bevind. En elke keer antwoord ik schoorvoetend met ‘ik ga niet echt op stap’. Vaak levert dit antwoord onbegrip op: ‘waarom niet? Dat is toch gezellig?’. Alsof het raar is om nooit op stap te gaan, of het gewoon niet echt leuk te vinden. Om deze reden leg ik vandaag in een post uit waarom ik nooit op stap ga, want ik weet zeker dat ik niet de enige ben.

Om te beginnen wil ik met deze post niemand beledigen. Ik heb echt niks tegen mensen die graag op stap gaan; soms zou ik willen dat ik het wel leuk vond. Ook schrijf ik dit echt niet om schouderklopjes te krijgen of iets dergelijks omdat ik me beter voel omdat ik niet wekelijks uitga. Nee, ik schrijf dit puur en alleen om te laten zien dat het niet raar is om uitgaan niet leuk te vinden en om uit te leggen waarom het niet mijn ding is.

Don’t get me wrong, ik ben echt niet iemand die totaal contactgestoord is en alleen maar op haar kamer zit (goed, wel een beetje). Een filmavondje, een terrasje pikken of een verjaardag, hartstikke gezellig! Ik ben ook helemaal niet tegen alcohol en drink graag een wijntje op z’n tijd. Alleen drukke kroegen trekken mij gewoon niet.

Waar mijn klasgenoten op de middelbare school vanaf het moment dat ze 16 waren (ja, die goede oude tijd) wekelijks in de kroeg hingen, trok dat mij en mijn vriendengroep gewoon niet zo. Op een feestje werd er wel wijn gedronken, maar de kroeg in gaan, dat deden wij niet. Ik denk dat dit ook al een belangrijke rol heeft gespeeld. Als ik vanaf m’n 16e wekelijks met m’n vrienden in de kroeg had gezeten, zou ik het nu waarschijnlijk ook nog wel doen.

Daarnaast ben ik niet zo’n danser. Sure, in m’n kamer, op m’n eigen muziek, waar niemand toekijkt, ga ik helemaal los, maar in het openbaar? Nee dankje, daar word ik alleen maar onzeker van. Als ik met vriendinnen ben vind ik een setting waar we rustig bij kunnen praten, zoals een terrasje, gewoon veel leuker. Over de muziek heen schreeuwen en alles 5 keer moeten herhalen omdat de persoon in kwestie je niet verstaat, dat ben ik al snel zat.

Ik hou er niet van om in grote menigtes te staan, waar iedereen op elkaar gedrukt staat waardoor je regelmatig aan de kant gebeukt wordt. Voor zover ik weet heb ik geen claustrofobie of iets dergelijks maar ik hecht wel waarde aan mijn persoonlijke bubbel. Ik hou er bijvoorbeeld ook niet van als mensen op mijn werk iets aan me willen vragen en daarbij een hand op mijn schouder leggen. Personal space. Ik weet dat je dit in een drukke kroeg niet kunt voorkomen: daarom blijf ik er liever weg.

Daarnaast hecht ik ook gewoon waarde aan mijn slaap. Ik ga echt niet om 10 uur naar bed en lig regelmatig pas om 2 uur in bed, maar de hele nacht feesten trek ik gewoon niet. Rond 3 uur heb ik het echt wel gehad – als het niet eerder is – en wil ik gewoon m’n bed in kruipen.

Ik woon in een klein dorp waar voor iedereen boven de 16 kwa uitgaansmogelijkheden gewoon niets te beleven is. Ik moet dus naar Tilburg waardoor je altijd te maken hebt met laatste treinen. Laatste treinen die om half 1 gaan, laatste treinen die uitvallen (been there)… Een andere optie is met de auto gaan, en hoewel ik van mening ben dat je prima lol kunt hebben zonder alcohol is het wel zo gezellig om af en toe een glaasje mee te kunnen drinken. Ook benzine en parkeren in de stad is niet gratis.

Wat ook niet gratis is, is drank, in de meeste gevallen. Als ik naar een concert ga, heb ik meestal een flesje in m’n tas zitten, of in de auto liggen zodat ik voor en na het concert kan drinken. Hoe dan ook, ik koop eigenlijk nooit drinken bij een concert omdat ik het gewoon veel te duur vind. Datzelfde geldt voor een kroeg, maar om dan de hele avond niks te drinken…

Eens in de zoveel tijd laat ik me dan toch weer over halen: met carnaval, met een verjaardag… En iedere keer vind ik het even leuk, en dan, na een paar uur, vraag ik me weer af wat ik hier eigenlijk doe. Voor mensen die graag op stap gaan is dit vaak moeilijk te begrijpen. Ik snap dat niet zo. Als jij tennist vind je het toch ook niet vreemd als ik dat niet doe? Waarom is uitgaan dan wel iets wat vanzelfsprekend iedereen boven de 16 (sorry, 18) zou moeten doen?

Ik moet wel zeggen dat ik in m’n leven nog niet in heel veel verschillende kroegen ben geweest: er zullen ook vast plekken zijn waar ik uitgaan al een stuk leuker vind, waar het rustiger is en waar muziek gedraaid wordt die meer mijn smaak is, maar die heb ik dus nog niet ontdekt.

Dat is dus waarom ik uitgaan niet leuk vind. Voor degenen die het ook niet leuk vinden: you’re not alone. Voor de mensen die het wel leuk vinden: prima, maar respecteer het ook als anderen het niet leuk vinden. Argumenten als “hoezo niet, dat is toch leuk?” gaan iemand niet overhalen om uitgaan ineens leuk te vinden als ze dat niet vinden.

Vind jij uitgaan leuk?

TwitterFacebookInstagramBloglovin’Tumblr

2 thoughts on “Uitgaan en waarom het niks voor mij is

  1. Ik vind dat er niks mis mee is als je uitgaan niet leuk vind. Toen ik een jaar of 17 was ging ik bijna elke week, nu 1 keer per maand. Een terrasje of bij iemand thuis vind ik veel leuker, kan je iedereen tenminste nog verstaan.
    Amanda onlangs geplaatst…Nivea sensitive dagcrèmeMy Profile

  2. Leuk artikel! Dit is zo herkenbaar! Ik ben dan nog maar 16, maar iedereen in mijn omgeving gaat bijna elke week uit en vragen of ik niet een keer mee ga, want inderdaad ‘het is zo leuk’. Het is gewoon absoluut niets voor mij. De harde muziek, dronken en aangeschoten mensen en de drukte zijn niets voor mij. Ik houd van mn vriendinnen en ik vind het altijd heel gezellig met hen, maar niet in een uitgaansgelegenheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door Dreaming Out Loud te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten